Vrijwel iedereen die met een digitale spiegelreflex camera werkt, krijgt vroeg of laat last van stof op de sensor. Wanneer u vaak van lens wisselt, of als u fotografeert in een stofrijke omgeving, wordt deze kans nog meer vergroot. De sensor kunt u uitstekend zelf reinigen met de hulpmiddelen die bij ons in de winkel te koop zijn. Denk hierbij aan de merken Visible Dust, Green Clean en het nieuwe Dust-Wand. Deze reiniginssetjes zijn verkrijgbaar vanaf 49.95.

Neem hier wel rustig de tijd voor. Het is beslist geen haastkarwei! Wees voorzichtig met de sensor. Het is natuurlijk altijd verstandig om stof zoveel mogelijk tegen te gaan. Wisselen bij harde wind of de camera zonder objectief open laten liggen, is vragen om stof op de sensor.
Foto Roos is een Chip Clean inleverpunt.  Wie is Chipclean?

Stof op de sensor van uw Spiegelreflex, systeem camera of (sommige) compactcamera's

Voor ons geen probleem!
Bij digitale fotografie, en dan met name bij digitale spiegelreflexcamera’s, vormt de beeldsensor, het digitale negatief van uw SLR-camera. Bij het maken van een foto wordt niet alleen het beeld opgenomen, maar ook de stofdeeltjes worden zichtbaar, en dat is meteen de grootste bedreiging voor een perfecte beeldkwaliteit.
Deze foto van de lucht laat duidelijk het stof op de beeldsensor zien:

  
Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

De meeste reinigingsproducten maken uitsluitend de beeldsensor schoon. Bovendien vindt deze reiniging in de meeste gevallen in een verontreinigde ruimte plaats. CHIPCLEAN maakt echter álles schoon wat schoon moet zijn om met uw digitale camera een perfecte foto te maken. Dus behalve de beeldsensor worden ook het spiegelhuis + spiegel + matglas gereinigd. Dit alles vindt plaats in een geconditioneerde ruimte. 

Garantie van Chipclean
De garantie op sensor reiniging is inmiddels verhoogt naar: 3 maanden volledige garantie.
LET OP. de garantie vervalt als men aantoonbaar kan zien dat er ondeskundig daar derden gereinigd is, o.a. ook met blaasbalgen, swabs en andere cleanings.
Daarom is een langere periode door ons niet te garanderen.
 
Extra zekerheid van Chipclean
Mocht de beeldsensor onverhoopt door onze schuld beschadigen, dan wordt de beeldsensor door de service dienst van het betreffende merk vernieuwd op onze kosten.

Wat kost het?
€ 62,50 voor een 1,6x 1.5x en 1.3x vergroting factor beeldsensor
€ 75,00 voor een 1,0 fullsize beeldsensor 24x36 mm
Inclusief Handling- en koerierskosten en b.t.w van 21%.

 

 

Vaak is stof op de sensor er goed af te halen met een blaaskwast zonder haren. Gebruik geen busjes met lucht onder druk! U loopt het risico dat de vloeistof in deze busjes op de sensor komt met alle schadelijke gevolgen van dien. De camera moet via het menu in de reinigingsstand worden gezet. De sluiter moet langere tijd open blijven staan. Gebruik altijd een goed opgeladen accu zodat niet de sluiter dichtgaat als u net met de blaaskwast in deze opening zit. De sluiter kan dan onherstelbaar beschadigen. Houdt de camera ondersteboven, dus met de bajonet naar beneden, en blaas met de blaaskwast enige malen de stof van de sensor af. Raak geen kwetsbare onderdelen van de camera aan met de blaaskwast zoals de sensor, en elektronische onderdelen. Maak een nieuwe testfoto om te beoordelen of de resultaten naar tevredenheid zijn.
Een betere methode dan een blaaskwast is bijvoorbeeld Green Clean. Het grote voordeel is dat u de stof werkelijk wegzuigt en niet rondblaast zodat het op een andere plaats in de behuizing terecht kan komen. Met Visible Dust maakt u de sensor ook meteen antistatisch. Er wordt minder snel stof aangetrokken. Nieuw op dit gebied is het zeer betaalbare Dust-Wand.
Een tweede voordeel van deze merken is dat met Sensor Swabs, een soort vochtig kussentje, ook hardnekkig vuil er af te halen is.
  1. Zet de camera weer in de reinigingsstand
  2. Houd de camera ondersteboven
  3. Doe enkele druppels speciale sensor reinigingsvloeistof op de Sensor Swab
  4. Zet de Sensor Swab aan één van de buitenzijdes van de sensor en zorg er daarbij voor dat de swab de hele breedte van de sensor bedekt. We hebben ze in diverse maten.
  5. Beweeg de Sensor Swab rustig van de ene naar de andere zijde
  6. Draai de swab 180 graden om en doe hetzelfde in de omgekeerde richting
Sensor Swab mag maar 1x worden gebruikt, de doekjes moete dus steeds worden vervangen.

Een uitgebreidere handleiding is hier te vinden.