Dynamisch fotograferen tijdens hardloopwedstrijden

 

Aanstaand weekend staat Nijmegen in het teken van de Zevenheuvelenloop. Deze loop, ook wel bekend als ’s lands mooiste en ’s werelds snelste 15 kilometerwedstrijd vindt dit jaar plaats op zondag 18 november. Op zaterdagavond 17 november vindt de Zevenheuvelennacht plaats: 7 kilometer hardlopen in het donker met een speciale sfeer!

Fotografisch gezien heeft dit jaarlijkse evenement, maar ook andere sportevenementen, ook meer in zich dan je zo zou vermoeden. Maak je tijdens dit evenement foto’s in de AUTO-stand, dan kiest de software automatisch een korte belichtingstijd en wordt elke beweging ‘bevroren’. Maar wordt de opname gemaakt met een langere belichtingstijd, dan gebeurt er iets leuks: alles wat beweegt komt onscherp in beeld en alles wat niet beweegt wordt scherp afgebeeld. Door op deze manier de stilstaande achtergrond scherp te krijgen en de lopers krioelend in elkaar laten vervloeien, ontstaat een heel dynamisch beeld.

Een andere manier om deze dynamiek te vangen, is door voor een langere sluitertijd te kiezen en de camera vervolgens met de sporters (hardlopers, fietsers..) mee te ‘trekken’. Tijdens deze meetrekbeweging druk je vervolgens af. Het vergt wat oefening, maar de resultaten zijn ernaar.

 bike-riding-1149234_960_7205beae37736fc9

Overdag is voor dit soort opnamen een ND-filter nodig. Dit filter houdt licht tegen, zodat je zelfs op een zonnige dag met lange belichtingstijden kunt werken. Je hebt keus uit ‘vaste’ ND-filters in verschillende ‘dichtheden’ en variabele ND-filters. Met de laatste kan de mate van lichtdoorlatendheid traploos worden ingesteld. Omdat je met langere belichtingstijden werkt, is meestal wel een statief nodig of in ieder geval een vaste ondergrond.

Ben je benieuwd geworden naar de ND-filters of heb je andere vragen? Loop dan gerust de winkel binnen. We geven je graag advies.

P.S. Like ons op facebook (https://www.facebook.com/fotoroos/ ) en/of op Instagram (https://www.instagram.com/foto_roos/?hl=nl ).

Tags: sport, actie, beweging
Gelieve decijferreeks in het tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.