Hoe zet ik kerstsfeer op de foto?

oe zet ik kerstsfeer op de foto? 

De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken en dat is te merken. En juist omdat de totale hoeveelheid licht zo laag is, kom je als fotograaf niet uit met de standaard instellingen. Als het aan de camera ligt, dan zou hij zelfs het liefst willen flitsen. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, behalve als je sfeerfoto’s wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan het romantische kaarslicht of de kleurige kerstlampjes. Het relatief koude licht van de flitser maakt snel een einde aan deze warme, dromerige sfeer.

 Wij adviseren dan ook om zoveel mogelijk gebruik te maken van het bestaande licht. Is er niet veel licht en wil je toch veel licht op je sensor laten vallen? Kies dan voor een grote diafragmaopening (klein diafragmagetal, bijv. F2.8). Het voordeel hiervan is meteen, dat je een beperkte scherptediepte in je foto krijgt, waardoor je meteen meer sfeer in je foto krijgt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je datgene scherp hebt, wat je ook daadwerkelijk scherp wilt hebben.

 Wil je dat je foto van voor tot achter scherp is? Kies dan voor een lange sluitertijd (bijv. 1/30 sec.). Het gebruik van een statief is in dit geval aan te raden, omdat het moeilijk is om de camera stil te houden bij een langere sluitertijd. Je krijgt dan bewegingsonscherpte in je foto.

Wil je toch proberen om zo lang mogelijk uit de hand te fotograferen? Dan kun je ervoor kiezen om de ISO-waarden omhoog te zetten. Pas in dit geval wel op voor ruis. Deze is vooral zichtbaar in de donkere partijen van je foto.

 

Er zijn natuurlijk altijd omstandigheden waarbij je wel moet flitsen. Kies er dan voor om de ISO-waarden omhoog te zetten. De flitser zal dan minder hard licht afgeven omdat er ook omgevingslicht mee wordt gerekend. De foto zal daardoor mooier belicht worden dan wanneer je alleen met de flitser werkt.

Heb je een reportageflitser, dan kun je proberen om het licht via een plafond te laten weerkaatsen (dit lukt niet wanneer het plafond te hoog is) of een omnibounce te gebruiken (dit is een kapje dat op je flitser past en dat het licht uit de flitser meer in de rondte verspreidt dan de flitser uit zichzelf doet).

 xmas-38640261200800

Tot slot nog een leuk weetje: wanneer je in situaties fotografeert waar maar weinig licht is, hoeft je lichtmeter niet op 0 uit te komen. Gebeurt dit wel, dan verandert je foto in een grijze foto. Komt het weinige licht van kaarsjes en kerstlampjes, dan mag je dus best 1 stop (of misschien wel meer) onderbelichten. Heel leuk om mee te experimenteren.

 We wensen je veel succes en vooral ook veel plezier met het vereeuwigen van de kerstsfeer. En heb je nou foto’s die je graag met ons wilt delen? Plaats ze dan op onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/fotoroos/ ) of tag je foto’s met #fotoroos op Instagram (https://www.instagram.com/foto_roos/?hl=nl).

christmas-3833925_1280

 

Gelieve decijferreeks in het tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.