Vuurwerk fotograferen

firework-collage-1489849_1920

De kerstdagen zijn voor ons gevoel voorbij gevlogen (hopelijk hebben jullie ervan genoten!), de voorbereidingen voor oudejaarsavond komen langzaam maar zeker op gang. Zo ook de aanschaf van vuurwerk. Je kun ervoor of tegen zijn, maar om 00.00 uur het nieuwe jaar in knallen is toch altijd wel feestelijk. En heb je een passie voor fotografie, dan ligt de uitdaging uiteraard in het mooi vastleggen van dit spektakel, zodat je er later in alle stilte nog eens van kunt genieten.

sylvester-1103947_19205c25fdd28e3e0

 Vuurwerk fotograferen klinkt overigens makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Niets is zo veranderlijk als het aanwezige licht tijdens het afsteken van vuurwerk. Een hoop siervuurwerk geeft veel licht, een enkele gillende keukenmeid maar weinig. Ons eerste advies luidt dan ook: maak veel foto’s, controleer regelmatig het resultaat zodat je de instellingen bij kunt stellen en experimenteer er op los.

Uiteraard zijn er wel een paar tips, die je als uitgangspunt kunt gebruiken. We delen ze graag:

 Zoals gezegd is elk vuurwerk anders en vraagt het iedere keer weer om andere instellingen. Het is dan ook raadzaam om je camera handmatig te bedienen. Zet je camera op statief (of een andere vaste ondergrond), probeer van tevoren al enigszins in te schatten waar het vuurwerk zichtbaar wordt en maak dan alvast een leuke compositie. Zodra het spektakel dan losbarst, hoef je je daar niet meer druk om te maken. Let er bij de compositie overigens op, dat een object op de voorgrond diepte kan creëren, maar pas dan wel op dat dit object niet het zicht op het vuurwerk ontneemt.

Een voordeel van het van tevoren bepalen van je compositie is ook, dat je alvast een scherpstelpunt kunt kiezen. Bepaal waar je je scherpte wilt hebben (dit kan zowel manueel of met behulp van de autofocus). Kies je voor autofocus, zet dan na het scherpstellen de camera op manueel scherpstellen. Hiermee voorkom je dat de camera van slag raakt tijdens het fotograferen van het vuurwerk: deze weet namelijk niet waar hij op moet scherpstellen.

We noemden het al even tussen de regels door: werk vanaf een statief (of een andere stabiele ondergrond). Je werkt met wat langere sluitertijden en voorkomt hiermee bewegingsonscherpte. Heb je een stabilisator (IS, VR of steady shot) op de camera of lens? Vergeet deze dan niet uit te zetten.

 bright-1853624_19205c25fe5b7f685

Wat te doen met je instellingen? Zet eerst de ruisonderdrukking uit (dit vind je in het menu). Laat je deze aanstaan, dan duurt het veel te lang voor de volgende foto gemaakt kan worden. Kostbare tijd, die je bij het fotograferen van vuurwerk niet hebt.

Om die hinderlijke ruis te voorkomen, hou je de ISO laag. Als uitgangspunt kun je een diafragma kiezen van f8, dan blijft de achtergrond mooi donker. De sluitertijd kan variëren tussen 1/5 en 2 seconden. Hoe langer je sluitertijd is, hoe meer de lichtstrepen van het vuurwerk zichtbaar worden en hoe dramatischer je effect wordt. Maar pas op, bij een te lange sluitertijd komt weer te veel licht binnen en is het effect weg. Experimenteer en kijk wat je zelf het mooiste vindt.

Je kunt ook fotograferen in de BULB-stand. In deze stand blijft de sluiter net zolang open als dat jij de ontspanknop ingedrukt houdt. Je bepaalt dus zelf hoe lang je de sluitertijd open laat staan. Is er weinig vuurwerk, dan houd je ontspanknop gewoon wat langer ingedrukt. Uiteraard heeft dit ook weer een schaduwkant: door de ontspanknop ingedrukt te houden, is er gevaar op bewegingsonscherpte. Om dit te voorkomen, kun je gebruik maken van een afstandsbediening.

Tot slot nog even dit: rondknallend vuurwerk is niet zonder risico. Blijf daarom ook tijdens het fotograferen geconcentreerd op wat er om je heen gebeurt.

Wij hopen je met deze informatie voldoende tips te hebben gegeven om mooie vuurwerkfoto’s te maken. Uiteraard zijn we ook heel nieuwsgierig naar het resultaat. Dus heb je nou vuurwerkfoto’s die je graag met ons wilt delen? Plaats ze dan op onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/fotoroos/ ) of tag je foto’s met #fotoroos op Instagram (https://www.instagram.com/foto_roos/?hl=nl).

 

 

Gelieve decijferreeks in het tekstveld in te voeren

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.